Közös hang

Szerelem a biedermeier idején

Pesten és Budán

A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös programja.

Egyidejű koncertre, táncelőadásra és tudományos tárlatvezetésre készülünk, történelmi performanszunkban megidézzük a XIX. századi szerelmet, családot, otthont és az ezeket is befolyásoló politikát.

Képzeletben az alapvető változásokat hozó biedermeier korába repülünk. A rombolás után akkoriban teljesen újjáépült királyi palotában sétálva, a palota történetét és a korabeli uralkodók, polgárok és szolgák életét kutatjuk. Elénk kerülnek a történelmet alakító hűvös politikai döntések, a biedermeier mindennapjai, hálószobákba, a magánélete miatt is különleges uralkodónő, Mária Terézia boldog házasságába és családi életébe, József nádor és Mária Dorottya kapcsolatába pillantunk bele, és találkozunk egy ifjú szerelmespárral, akiknek boldogságát a tizenéves ara halála törte meg. Képzeletbeli időutazásunk a sok érdekességgel, újdonsággal szolgáló ország izgalmas szakaszát mutatja meg. Azt a korszakot, amelyben Pest és Buda élhető várossá váltak.

Utunkon a történelem és a művészetek együtt ragadják magukkal a közönséget, szó, zene, mozdulat egymást építve, erősítve, új színt, új kontextust adva egymásnak, sodornak tények és érzelmek hullámain. Szabad teret adva a közönségnek, ki-ki benne is lehet, és kívül is maradhat, választása szerint. (Csodálkoznánk, ha valaki kívül tudna vagy akarna maradni.)

2018. november 10-én 18.00 órától (érkezés 17.30 órától)
a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában
1012. Budapest, Szent György tér 2. (Oroszlános udvar)

Tárlatvezetés összművészeti projektben – összművészeti projekt tárlatvezetésben

A BTM Vármúzeum kiállítására, kutatásaira, műtárgyaira épülő, a közönséget is bevonó performanszunk nagyszerű tudósokkal és művészekkel eleveníti meg a történelmet.

Bő egy órán át korabeli zeneművek – Mendelssohn-Bartholdy, Haydn, W. F. Bach darabjai –, térspecifikus kortárs tánc és tudományos előadás rendhagyó és izgalmas forgatagában találja magát a közönség. A második részben pedig a romantikus dal virágkorát idéző F. Schubert szerelmi dalciklusával, az érzelmeké lesz a főszerep.

Sétapartnereink, alkotótársaink:

 • Aczél Eszter művészettörténész
 • Artner Szilvia dramaturg
 • Borbély László zongoraművész
 • Chelemen Paula klarinétművész
 • Farbaky Péter művészettörténész
 • Kéringer László énekművész
 • Lőrinc Katalin táncművész, koreográfus
 • Petrovics Anna fuvolaművész
 • Rákóczy Anna fuvolaművész
 • Rozmán Lajos klarinétművész, zenei vezető
 • és a Magyar Táncművészeti Egyetem diákjai

Korlátozott számú hely áll rendelkezésre!

Jegyvásárlás e-mailen: kozoshang@szembenezes.hu vagy személyesen a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum pénztárában (1012 Budapest, Szent György tér 2. – Oroszlános udvar)

A jegyek ára: 3 900 Ft, tanárok, diákok számra 2 500 Ft, csoportos jegy (legalább 10 fő esetén) 1 900 Ft;