Hűlt helyek – múltfaggató séták

Középkori zsidó emlékek nyomában

a Várban és a Vár alatt


Tudja-e, hogy a IV. Béla alapította, soknemzetiségű, sokszínű királyi város kapujában mintegy 800 évvel ezelőtt – a Mátyás-templom elődjével körülbelül egyidős – zsinagóga állt? És azt, hogy alig 200 évvel később, újabb is épült a budai Várban, melynek előbbivel közös sorsa a láthatatlanság? Pedig az egyik a hatvanas években, a másik egy XX. század végi feltárás nyomán már előkerült.

Kíváncsi ezekre és a budai Vár föld alá zárt középkori világának más darabjaira? Meg is nézné közelebbről?

Ha igen, jöjjön, kalandozzon velünk a XIII–XV. századi királyi város kincsei között, hogy az ön számára is megelevenedjen az egykori budavári élet, felfedezhesse az alig látható és láthatatlan múltat, a csöppet sem sötét középkor titkait!

Sétáinkat kutatók, valamint a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös képzésén részt vett szakemberek vezetik, akik a múlt minden hozzáférhető részét élőben, a láthatatlant pedig a feltárások során készített és korábbról származó illusztrációk segítségével, a legújabb kutatások tükrében mutatják meg. A középkori zsidó városnegyedek időszakát kutatva, széles történelmi-kultúrtörténeti összefüggésben ismertetik meg a tényeket és a legendákat, az előkerült tárgyi és építészeti örökséget, kiállításon végigvezetve összegzik az ásatások történetét, eredményeit.

Múltidéző-múltfaggató sétáinkat kevés résztvevővel szervezzük, hogy békés, kényelmes, polgári együttlétet biztosítsunk, és arra számítunk, hogy hagyományainkhoz híven, az önök kérdéseivel és felvetéseivel, közösen épül a program.

A régi zsidó utcától az új zsidó utcáig tartó utunkon lépcsőket is megjárunk, aki velünk tart, számítson erre!

Sétánk állásfoglalás is. Kifejezi, hogy mindannyiunk kötelessége közös történelmi-kulturális örökségünk továbbadása. El kell érnünk, hogy a mindenkori hatalom óvja meg és tegye mindenki számára hozzáférhetővé, biztosítsa múltunk dokumentumainak teljes nyilvánosságát. Szeretnénk, ha sétapartnereink a megismert tények alapján, ennek szószólói lennének!


Sétavezetőink:

Végh András (a program szakmai vezetője) történész-régész, egyetemi oktató, középkor kutató, a budavári feltárások egyik vezetője, „A középkori budavári zsidóság történelme” kiállítás kurátora, a BTM Vármúzeum igazgatója.

Kollányi Irén doktorandusz, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem oktatója, doktori dolgozatának témája a budai és más középkori magyarországi zsidó emlékek – sétáin hangsúlyosabb szerepet kap a középkori zsidó örökség, a vallási emlékeknek a zsidó történelemmel és hagyománnyal összefüggő bemutatása, a liturgiai elemek magyarázata.

Szemere Kinga művészettörténész, a Zsidó Múzeum kutatója, idegenvezető.

Somogyi Miklós törénész-orientalista, idegenvezető.

Takács Ágoston építész, régész, a BTM Vármúzeum munkatársa.


Részvételi információk:

Számlaszám: CIB 10700378-46699602-51100005 (IBAN: HU98-1070-0378-4669-9602-5110-0005)
A részvételi díj befizetésére 2 munkanap áll rendelkezésre.
A határidőig nem fizetőket töröljük, és új jelentkező számára nyitjuk meg a helyet.
(A korábban nem fizetők is jelentkezhetnek újra.)


Csoportok jelentkezését is fogadjuk, akadálymentes és ifjúsági programot is szervezünk. Előre egyeztetett időpontban, külön megállapodás szerint állítjuk össze számukra a sétát.


Húsvéti kedvezmény:

Áprilisi sétánkon a tanárok és a diákok 12,5%-os kedvezménnyel (3500 Ft-os áron) vehetnek részt.


Sétaidőpontok:

2019-09-08 10:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Takács Ágoston és Szemere Kinga | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 20 fő
2019-10-13 11:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Takács Ágoston és Szemere Kinga | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 20 fő
2019-11-10 11:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Takács Ágoston és Szemere Kinga | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 20 fő
2019-12-08 11:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Takács Ágoston és Szemere Kinga | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 20 fő


Jelentkezés e-mailben: varseta@szembenezes.hu