Elképzelt és megvalósult rendszerváltás

Kerekasztal

2009.

A program az egykori ellenzéki kerekasztalnál helyet foglaló, a későbbi pártokhoz és azok holdudvarához csatlakozott személyiségekkel és más rendszerváltó értelmiségiekkel arra kereste a választ, annak idején ilyen rendszerváltásra készültek-e, ezt az eredményt várták-e? Egyáltalán, volt-e víziójuk arról, minek és hogyan kell megvalósulnia? Tudtak-e anno azokról a részletekről gondolkodni, ahol most hibákat látnak? Mit gondolnak, kik és mit rontottak el, hogy Kádár „ma is él”?

Arra is kíváncsiak voltunk, a történtekkel és meg nem történtekkel kapcsolatban, mit gondolnak személyes felelősségükről, illetve annak a szervezetnek a felelősségéről, amelyben működtek, amelyet a kerekasztalban képviselnek. Hogy mi akadályozta őket a demokrácia védelmében való fellépésben, a történelmi múlt tisztázásának elindításában, végigvitelében.

A rendszerváltó kerekasztalnál a rendszerváltó pártokat Hegedűs István, Urbán László, FIDESZ; Pető Iván, SZDSZ; Szakolczai György, KDNP; Torgyán József, FKGP; képviselte, a szakszervezeti csoportokat Vitézy László, LIGA; a civileket Droppa György, Dunakör; a sajtót Javorniczky István, Magyar Nemzet, Jávor István, Fekete Doboz képviselte. A kutató, Ripp Zoltán történészt kértük összegzésre, az elhangzottak kontextusba helyezésére.

Sajnos az ellenzéki kerekasztal vezető szerepet betöltő politikusai közül sokan, válaszra sem méltattak bennünket, de a program nemcsak ezért nem váltotta be hozzá fűzött reményeinket. A rendszerváltó kerekasztal nem alakult beszélgető körré, kevés önkritikus hang volt, inkább párhuzamos monológok sikeredtek. Kérdéseinkre a jelenlevők többségétől nem kaptunk választ. De nyilván, ez is válasz. Arra is, mit kell tennünk.

A program a Nyitott Műhely honlapján és több sajtóorgánumban megjelent, értékelésekkel. A Nyitott Műhely és a MIÉRT Egyesület partnerségével, magánszemélyek támogatásával, önkéntesek közreműködésével valósult meg.