Emlékezni és emlékeztetni

A Holokauszt emlékezetéért, a rasszizmus ellen

2013.

Projektünk célja az volt, hogy többgenerációs zarándoklat keretében, német fiatalokkal és volt koncentrációs tábori alkalmazottak leszármazottait is tömörítő bajor civil partnerünkkel együttműködve, autentikus helyszínen, autentikus szereplőkkel, releváns, empatikus módon elsajátítható történelmi ismeretekhez juttassunk és megértessük az emlékezés fontosságát, ugyanakkor elősegítsük az áldozatokkal való együttérzést és az őket ért trauma feldolgozását. Olyan diákokat és újságírókat választottunk, akik a megszerzett tudást, visszatérve, saját közegükben, illetve a Gyermekmédia Egyesület „Kölyökadó Kölyökrádió” fórumán valamint a profi médiában továbbadják, nagyobb nyilvánosság számára teszik hozzáférhetővé a megszerzett tudást.

Az általános és középiskolások, német-történelemszakos egyetemisták, újságírók és holokauszt túlélők hazai felkészítés és felkészülés után a többségében a túlélők egykori megpróbáltatásainak helyszínén, Mühldorfban (az itt működött munkatábor häftlingjeinek többsége magyar volt – az egyik legnagyobb cigány sír is itt található) zajlott projektben többféle programban vettek részt. A szimpóziumon a rasszizmus németországi és magyarországi helyzetét vázolták föl és a lehetséges válaszreakciókat vitatták meg, ifjúsági találkozón német fiatalok emlékezetmunkájával ismerkedtek. Az egykori häftlingekkel és bajor civilekkel járták be az egykori munkatábort, velük együtt utaztak Dachauba, Mühldorf főtáborába és együtt emlékeztek meg a láger felszabadulásáról. A közös élményeket beszélgetések, viták kísérték. Az út elején egymás számára ismeretlen fiatalok és felnőttek között, visszatérve is megmaradt a kapcsolat. A résztvevők közös zárt Facebook-csoportot hoztak létre, ahova feltöltötték, és ahol megbeszélték az elkészült anyagokat, a témával kapcsolatos híreket, gondolataikat.

A fiatalok és szakemberek által készített dokumentumok a partnerek fórumain és a sajtóban is nyilvánosságot kaptak, de finanszírozási problémák miatt nem tudtuk kellően kihasználni ezt a lehetőséget. A projektet pilotnak tekintjük és a tapasztalatokra építve, új kezdeményezéssel állunk elő, amelyben a médiakompetencia alkalmazására, a folyamatok és eredmények projekten kívüli, szélesebb nyilvánosságának biztosítására, jóval nagyobb hangsúlyt helyezünk.

A publikációk a Magyar Rádió roma programjának „Három szólam” című adássorozatában, a 168 óra (Sándor Zsuzsanna: Emlékezni és emlékeztetni és Emlékmécsesek), a Mühldorf-TV, valamint partnerünk, a „A mühldorfi koncentrációs tábor emlékezetéért” Egyesület weboldalán jelentek meg.

A velünk utazó egyik egykori häftling emlékezése pedig a Népszava, másikuké a német egyesület weboldalán kapott nyilvánosságot.

A projekt a Für das Erinnern KZ-Gedenkstätte Mühldorfer Hart („A mühldorfi koncentrációs tábor emlékezetéért” Egyesület) partnerségével, az ELTE Germanisztikai Tanszék, a Gymnasium Gars am Inn, a Radijojo, valamint a Gyermekmédia Egyesület elnökének közreműködésével, a Stiftung Bayerische Gedenkstätten (Bajor Emlékhelyek Alapítvány) és hazai magánszemélyek támogatásával valósult meg.
Projektvezető: Franz Langstein és Pap Ágnes.