Közös hang

Barokk paloták, barokk sorsok, szerelmek, háborúk

A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös programja

A Budapesti Történeti Múzeummal közös programunkban egyidejű koncertre, táncelőadásra és tudományos tárlatvezetésre készülünk. Történelmi performanszunkban megidézzük a barokk Pest-Budát, a korabeli paloták és uralkodók sorsát, a politikát is alakító szerelmeket.

Középpontban a – XIX. század második feléig lényegében lakatlan, erődítményként és egyetemként is használt – királyi paloták sorsa áll, amelyeket bár többször is, többféleképpen is, pompásan föl- és átépítettek, egyetlen uralkodó sem kívánta otthonának. (Még a török szultán se.) A Buda visszafoglalása után teljesen újjáépült királyi palotában, a hatvanas évek enteriőrjében sétálva kutatjuk az okokat. Utunkon elénk kerülnek történelmet alakító hűvös politikai döntések, édes percek és a barokk mindennapjai. Találkozunk az első „majdnem lakóval”, az egy életen át szerelmes, sokgyermekes, nagyhatalmú asszonnyal és nagyhatású uralkodóval, valamint József nádorral, I. Ferenc Józseffel és mindük kedvesével. Megismerkedünk a harctéri festészettel, egy európai médiaeseménnyel és a XIX. század elejei pezsgő társasági élettel. Képzeletbeli időutazásunk a sok érdekességgel, újdonsággal szolgáló ország izgalmas szakaszát mutatja meg. Azt a korszakot, amelyben Pest és Buda élhető várossá váltak.

Utunkon a történelem és a művészetek együtt ragadják magukkal a közönséget, szó, zene, mozdulat egymást építve, erősítve, új színt, új kontextust adva egymásnak, sodornak tények és érzelmek hullámain. Szabad teret adva a közönségnek, ki-ki benne is lehet, és kívül is maradhat, választása szerint. (Csodálkoznánk, ha valaki kívül tudna vagy akarna maradni.)

2019. január 26-án 18.00 órától (érkezés 17.30 órától)
a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában
1012 Budapest, Szent György tér 2. (Oroszlános udvar)

Tárlatvezetés összművészeti projektben – összművészeti projekt tárlatvezetésben

A BTM Vármúzeum kiállítására, kutatásaira, műtárgyaira épülő, a közönséget is bevonó, kb. egyórás performanszunk két tudós és két művész – a kiállítás kurátora és közvetlen munkatársa, valamint az ország egyik legjelentékenyebb nagybőgő-szólistája és a szóló tánc-improvizáció specialistája – elevenítik meg a történelmet. Társaságukban térspecifikus kortárs tánc, zene és tudományos előadás rendhagyó és izgalmas forgatagában válik kutatóvá és műélvezővé a közönség.

Sétapartnereink, alkotótársaink:

  • Aczél Eszter művészettörténész
  • Farbaky Péter művészettörténész
  • Lőrinc Katalin táncművész
  • Lőrinszky Attila nagybőgőművész

Korlátozott számú hely áll rendelkezésre!

Jegyvásárlás

e-mailen: kozoshang@szembenezes.hu
vagy személyesen: a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum pénztárában (1012 Budapest, Szent György tér 2. – Oroszlános udvar)

A jegyek ára: 2 900 Ft, csoportos jegy (legalább 5 fő esetén) 2 000 Ft