Hűlt helyek – múltfaggató séták

56 mítoszai és a tények


Az 1956-os forradalom és szabadságharc nyomait keresve, emberöltőnyi távolságra megyünk vissza az időben, hogy megidézzük azt a történelmi „pillanatot” – azt a ritka történelmi örökséget –, amivel Magyarország kivívta a világ elismerését, és ami 33 év után a rendszerváltáshoz is elvezetett. A zsarnokság elleni szembenállás szimbólumaként számon tartott forradalmi Budapest történetét az egész várost átszelő gyalogos és kerékpáros programjainkban a forradalmi helyszíneken, az ellenállás és a megtorlás helyein mutatjuk be. A forradalomhoz vezető úttól a bukásig vizsgáljuk az okokat, a külső és belső körülményeket, és mérlegre tesszük politikusok és hétköznapi hősök tetteit, a diktatúrára adott válaszukat. Tényeket és mítoszokat vetünk föl (terítékre kerülnek napjaink vitatott témái is), és dokumentumokkal segítünk közelebb jutni a valóság megismeréséhez. Ambíciónk, mint minden programunkban, hogy láttassuk a mélyebb összefüggéseket, megértessük a korszakot előzményeivel és máig tartó hatásaival. Ebben korabeli fotók, újságok, röplapok és egyéb illusztrációk segítenek.

Szokás szerint arra számítunk, hogy a sétapartnerekkel közösen alakul a program. „Beszélgető kör” ad keretet a történetek elmesélésének és a magyarázatoknak, együttlétünket sétapartnereink kérdései, véleménye, megjegyzései és a reflexiók teszik teljessé.


Sétavezetőnk:

Eörsi László történész (felügyelőbizottsági tagunk), a téma ismert és elismert szakértője, az 1956-os Intézet egykori munkatársa


Részvételi információk:

A program kb. 2,5–3 órás, átlagos fizikummal is vállalható gyalogos séta vagy kerékpározás/rollerezés könnyű terepen. Egyéneket, kisebb társaságokat az alább meghirdetett időpontokban fogadunk. Nagyobb csoportoknak – diákoknak is – előre egyeztetett időpontban szervezett sétára, külön megállapodás szerint, kedvezményes árú jegyet bocsátunk ki. Igény szerint, idegen nyelvű programot is indítunk. Egyedi igényeit az 56seta@szembenezes.hu címen várjuk.

A jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán, és hozzájárul az ott készülő felvételeknek a Szembenézés Alapítvány honlapján vagy Facebook-oldalán megjelentetéséhez. (Kivéve, ha a séta helyszínén jelzi, hogy nem kíván szerepelni a fotókon.)

A járványra való tekintettel programunk szabadtéren zajlik, és kizárólag szájat és orrot eltakaró maszkban fogadunk vendégeket.


Sétaidőpontok: