Kutatók Éjszakája

Te is lehetsz régész!


Ha téged is izgat a föld alá zárt világ, ha szeretnéd megtudni, hogyan kerülnek elő a múlt föld alá, vagy folyómedrekbe zárt kincsei, tarts velünk!
Láss azok szemével, akik értik a rejtett dolgok szavát! Fogd a kezedbe a kincseket, és figyeld meg, hogyan mesélnek a múltról! Régészeink segítségével te is felfedheted egy-egy kő, fadarab, emberi vagy állati csont, használati tárgytöredék és sok más titkát.

A Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány öt programra várja az érdeklődőket.
A programokra a Kutatók Éjszakája weboldalán lehet jelentkezni. A részvétel ingyenes, a jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött!

Találkozó a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum aulájában, a büfé előtt.
Budavári Palota, Oroszlános udvar – 1014 Budapest, Szent György tér 2.


18:00–19:00 Kút kutató:

A kút aranybánya a kutató számára. Sok tekintetben szinte érintetlenül őrzi és mutatja meg a múltat. Mi a Budai vár legelső települése felfedezésének titkaira derítünk fényt. Abba a kútba nézünk bele, amelyből nemrég háromnegyed évezreddel ezelőtti tárgyak kerültek elő. Ezek a tárgyak a IV. Béla létesítette első királyi város életéről, szokásairól, lakóiról mesélnek.

Hallgass bele, miközben a kútba nézel!

A titkokba maga a kút kutató, Nyékhelyi Dorottya régész avat be.

Jelentkezés a programra


19:00–20:00 Föld mélyéről a vitrinbe:

Honnan tudja a régész, hol ásson? Honnan tudja, hogy hogyan? És azt, hogy mit vigyen be a restaurátor műhelyébe, meg hogy ott mit tegyen vele?

Ki és hogyan, mi alapján dönti el, hová kerüljenek a föld mélyéről előkerült tárgyak? Mit láthatunk végül mi, a nagyközönség, mi marad rejtve előlünk, és miért? A kutatói munka megannyi fázisával és az ásatásokról kikerülő lelet útjával ismerkedésre hívnak az ezeket a munkákat végző kutatók.

Akik mesélnek, és akiket kérdezhetünk: Papp Adrienn és Magyar Károly középkor kutató régészek és Vecsey Ádám restaurátor. A beszélgetőtárs: Takács Ágoston régész.

Jelentkezés a programra


20:00–21:00 Leletsimogató:

Tartottál a kezedben valaha régészeti kincset? Belenéztél már közelről egy ilyen tárgy belsejébe? Most megteheted azokkal a kutatókkal, akik megtalálták ezeket, akik segítenek megismerni a tárgyakat és történetüket.

Vendéglátó: Kovács Eszter régész.

Jelentkezés a programra


20:00–21:00 Az első magyarországi mikve:

Alig több mint egy évtizede zárult kutatásokból tudjuk, hogy 750 évvel ezelőtt zsidó rituális fürdő volt a Budai várban, a IV. Béla alapította királyi városban, méghozzá a városkapu melletti zsinagóga szomszédságában. A feltárást vezető Végh András középkorkutató történész-régész mutatja meg a helyet, mely az egyetlen látható középkori zsidó emlék.

Jelentkezés a programra


21:30–22:30 Középkori Budavár felfedező:

Múltfaggató séta a világörökség láthatatlan kincsei nyomában a csaknem 800 éves Budai Várban, amely Pestként kezdte pályafutását. Az alig ismert múlt részletei a legújabb kutatások tükrében a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány képzésének két végzősével, Szemere Kinga politológus, művészettörténésszel és Somogyi Miklós orientalista, történésszel.

Jelentkezés a programra


Kutatók Éjszakája 2016