Hűlt helyek – múltfaggató séták

A Rákosi diktatúra nyomában

az 1956-os forradalom és szabadságharc helyszínein


Azt ígértük, hogy az igazán csak ott elbeszélhető, átérezhető tényekkel, érdekességekkel, kevéssé ismert (és a témával nem behatóan foglalkozók számára új) információkkal várjuk az érdeklődőket. Olyanokkal barangoltunk Budapesten, akiknek a történtek helyszínén volt kedvük megidézni vagy megismerni a zsarnokság elleni szembenállás szimbólumaként számon tartott, forradalmi Budapest történetét. Eörsi László történész (felügyelő bizottsági tag), a téma ismert és elismert szakértője, nemcsak szakszerű vezetést vállalt ezeken a sétákon, hanem beszélgetésre, vitára is nyitott volt. Vele és Kornél E. Milka tanár, idegenvezető segítségével idéztük föl azt a történelmi pillanatot, azt a ritka történelmi örökséget, amellyel Magyarország kivívta a világ elismerését, s amely 33 év után a rendszerváltáshoz is elvezetett. Útjainkat érdekes, véletlen találkozások színesítették. A Corvin közben egy a forradalom idején ott élt férfi szólított meg bennünket és mesélte el élményeit, a Bródy Sándor utcában pedig egy másik férfi csatlakozott hozzánk, akit anno sorkatonaként vezényeltek a Magyar Rádió épületéhez. A találkozásokat beszélgetés zárta.

Projektünkben az 56 éve történtek helyszíneire, 56 idéző budapesti sétákra hívtuk az érdeklődőket. Kontextusunk sokak számára volt vonzó. Kényelmes iramú, beszélgetős 56-ismerkedő sétáink résztvevői közül önkénteseink is lettek. A projektről fotók, hangfelvételek készültek.

A projekt az 1956-os Intézet és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal együttműködésében, Eörsi László és Kornél E. Milka szakmai irányításával, magánszemélyek támogatásával valósult meg.

Érdekességképp, a bejárt útvonalak:

A budai séták a Bem szobor – Fő utca – Gyorskocsi utca – Bakfart Bálint utca – Széna tér – Millenáris park helyszíneket érintették.
A pestiek két belvárosi részt, Józsefvárost és Ferencvárost (Nagy Imre szobor, Vértanúk tere – Corvin köz – Kisfaludy utca – Práter utca – Vajdahunyad utca – Tűzoltó utca – Tompa utca) valamint a Józsefvárost és Erzsébetvárost (Blaha Lujza tér – Köztársaság tér – Péterffy Sándor utca – Baross tér – Bródy Sándor utca) fogták át.